Crisis als katalysator voor verandering: Zuidoost-Azië is het digitaliseren van de financiën…

De betrekkingen van Zuidoost-Azië met open financiën en opkomende technologieën zijn tijdens de COVID-19-pandemie prominenter geworden.

Terwijl de COVID-19-pandemie de hele wereld overspoelde, herhaalde de geschiedenis zich schijnbaar, aangezien de bekende volksgezondheidsstrategieën geleidelijk aan van het ene rechtsgebied naar het andere werden uitgevoerd. Van aanbevelingen van sociale distantie tot lockdowns, dergelijke maatregelen hebben zelfs de meest goedaardige dagelijkse activiteiten verstoord, waardoor kleine maar betekenisvolle veranderingen in de manier waarop we werken, leven, betalen en spelen worden gestimuleerd.

Van QR-code betalingen tot mobiele portemonnees, de aantrekkingskracht van cashless betalingsmethoden is in toenemende mate geïnstitutionaliseerd, zelfs in Zuidoost-Aziatische markten waar contant geld historisch gezien als koning regeert. De verhuizing is veelbelovend, gezien het feit dat meer dan 70% van de volwassenen nog steeds geen toegang heeft tot financiële basisdiensten in de regio. Met het oog op een grotere financiële inclusie hebben deze infrastructuren het potentieel om langdurige veranderingen teweeg te brengen. In combinatie met opkomende technologieën, zoals de blokketen, kan een nieuw soort oude financiële infrastructuren worden getransformeerd om de mensen in nood beter van dienst te kunnen zijn.

Als de laatste maanden enige indicatie zijn, is de bereidwillige acceptatie van innovatieve financiële technologieën inherent aan het vormgeven van de volgende digitale financiële revolutie in Zuidoost-Azië. Waar gaan we nu naartoe?

Van crisis naar een cashloze wereld

Crises hebben de kracht om grote veranderingen te bewerkstelligen. Dit verhaal is allesbehalve onbekend, maar het is een teken aan de wand van de seismische groei van China’s digitale betaal- en e-commercescene, die samenvalt met de nasleep van de SARS-uitbraak van 2003. Vandaag de dag is China natuurlijk de thuisbasis van een levendig e-betaling ecosysteem dat wordt gedomineerd door tech giganten als Alipay en WeChat Pay.

In ontwikkelde markten zoals Singapore, waar een geavanceerd netwerk van digitale betaalopties bestaat, diende het coronavirus simpelweg als een versneller voor meer adoptie. Als onderdeel van de volksgezondheidsstrategie van de regering moedigde de monetaire autoriteit van Singapore het gebruik van e-betalingsinfrastructuren zoals het eilandbrede SG QR-codesysteem aan voor mobiele e-wallets om sociale afstand en contactloze transacties mogelijk te maken. Alleen al in het eerste kwartaal van 2020 is het aantal e-betalingstransacties in de stadstaat verdubbeld. Deze gedragsverandering in betalingsvoorkeuren heeft plaatsgevonden op een multi-generatie niveau met bankklanten boven de leeftijd van 54 jaar, waardoor het vertrouwen in online-bankdiensten tijdens de hele pandemie is toegenomen.

Ondertussen hebben andere opkomende economieën het coronavirus gezien als een broodnodige katalysator voor dringende veranderingen. Het is niet langer mogelijk om achter te blijven bij hun ontwikkelde tegenhangers, maar het is hier dat de faciliterende impact van financiële technologieën bijzonder uitgesproken is. Volgens de Thaise centrale bank zijn de digitale betalingen in het land in maart met 93% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor – een dramatische stijging voor een land waar 90% van alle transacties nog steeds voornamelijk met contant geld werden uitgevoerd.

Ondertussen heeft Indonesië – dat „APAC’s meest waardevolle onaangeboorde e-geldmarkt“ wordt genoemd – nog steeds te kampen met een aanzienlijke onbenutte bevolking, die vanaf 2018 66% bedraagt. Vandaag de dag zijn er 37 lokale e-betaalmethoden, en het gestandaardiseerde QRIS QR-code-betalingssysteem van de overheid zal naar verwachting de financiële ongelijkheidskloof verder overbruggen.

Ondanks de economische druk die de wereldwijde gezondheidscrisis met zich meebrengt, zullen de opkomende markten er veel baat bij hebben om het motto „go digital or die“ na te leven in een poging om een model van grotere financiële en sociale mobiliteit met behulp van technologie aan te sturen.

Van boven naar beneden

De cultuur van open financiering is een cultuur die van bovenaf moet beginnen om een meer collaboratief ecosysteem te bevorderen waar fintech bedrijven kunnen samenwerken met traditionele banken om betere betalingsinfrastructuren, naadloze Know Your Customer procedures en transparante operaties aan te bieden. Toch zijn er zeker mogelijkheden om een stap verder te gaan.

Op institutioneel niveau kan de acceptatie van opkomende technologieën zoals blockchain het financiële ecosysteem bevorderen en nog opener maken. Dankzij hoogwaardige beveiligingsstandaarden door middel van cryptografie kan de blokketentechnologie nog meer innovatieve financiële instrumenten aansturen die toekomstgericht zijn. In opkomende markten die niet worden belast door oude banken, is het duidelijk dat er behoefte is aan innovatie op deze schaal.

Ondertussen hebben jurisdicties zoals Singapore een pro-innovatieve benadering gekozen voor de introductie van blokketentechnologie in het lokale financiële ecosysteem. In juli van dit jaar heeft de monetaire autoriteit van Singapore haar vijfde en laatste rapport voor Project Ubin uitgebracht, waarin de commerciële levensvatbaarheid van een op een blokketen gebaseerd betalingsnetwerk in meerdere valuta’s wordt benadrukt. Door te wijzen op bestaande synergieën met andere bedrijfstakken die baat zouden hebben bij het gebruik van een transparant, onveranderlijk grootboek om betalingen te vergemakkelijken, getuigt Project Ubin van de levensvatbaarheid op lange termijn van de Bitcoin Era voor een brede basis van financiële gebruiksmogelijkheden. De stap die Singapore heeft gezet als een van de leiders in de regio op het gebied van financiële innovatie, zal de komende jaren waarschijnlijk een precedent scheppen voor de rest van Zuidoost-Azië.

Vooruitblik

Of het nu gaat om handelsfinanciering of grensoverschrijdende overschrijvingen, er is zeker ruimte voor samenwerking tussen de gevestigde exploitanten en de uitdagers van de status-quo naarmate de regio blijft rijpen. Tegen de achtergrond van het coronavirus is de afgelopen maanden gebleken dat de capaciteit voor echte en zinvolle verandering binnen het financiële ecosysteem aanwezig is. In een regio die de thuisbasis is van 10% van het totale aantal internetgebruikers in de wereld en waar de penetratiegraad van smartphones steeds verder toeneemt, is het duidelijk dat de regio klaar is voor een digitale eerste toekomst.

Of het nu gaat om ontwikkelde markten die een progressieve houding hebben aangenomen of om opkomende markten die vrij zijn van de bindingen van traditionele spelers, de financiële dienstenruimte in Zuidoost-Azië zal worden gekenmerkt door toegankelijkheid en keuzevrijheid. Met de aanwezigheid van blokketentechnologie zullen we zeker meer spannende institutionele use cases aan de horizon zien naarmate de regio zijn open financiële reis voortzet.

BITCOINTwitter-hack gjør Bitcoin mer vondt enn det som talsmennene velger å innrømme
A project based on Polkadot wants to unblock stake coins for DeFi guarantees